NAJLEPSZE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

poniedziałek, 11 września 2017

bułeczki drożdżowe, bułki drożdżowe, dżem, z dżemem, najlepsze, przepis, najlepszy przepis


Uwielbiam piec różne słodkości i mimo że staram się w ogóle nie jeść słodyczy i słodkich wypieków, to są takie rzeczy, którym ciężko mi się oprzeć. Jednymi z nich są domowe drożdżowe bułeczki. Drożdżowe wypieki to też coś, co wychodzi mi od zawsze i nigdy nie udało mi się nic drożdżowego spartolić (nawet za pierwszym razem). I nawet ja, niejadająca nabiału, a zwłaszcza mleka, muszę przynajmniej jedną taką bułkę zawsze zjeść.

Od kiedy pierwszy raz upiekłam coś drożdżowego, a były to norweskie bułeczki cynamonowe z przepisu na Moje Wypieki, moja rodzina od czasu do czasu dręczy mnie o zrobienie ich ponownie. Nie zawsze jednak chce mi się wałkować ciasto, więc znalezienie prostszej alternatywy było konieczne. Pewnego dnia natknęłam się na przepis na austriackie bułki drożdżowe z morelową konfiturą, a skoro miałam ją w domu, to od razu zdecydowałam - robię!

Przepis jest tak banalny, tak szybki, że mogłabym robić te bułeczki codziennie. Po pierwszym razie wprowadziłam kilka zmian, tak aby starczyło na dużą blachę 25x35cm. Mniejsza nie wchodzi w grę, bo wszystko natychmiast znika, a tak starczy przynajmniej na drugi dzień. No i lubimy duże buły :) Poza tym uwielbiam też odrywać te bułeczki od siebie.


PRZYGOTUJ:

łyżka do mieszania ciasta
duża miska, szklana lub plastikowa
blacha 25x35cm lub o zbliżonych wymiarach

PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM (na podstawie przepisu lilvienna.com)


300ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
2 jajka
150g masła lub margaryny, roztopionego
4 i 1/2 kubka mąki (kubek ma około 300ml, typowy kubek, który na pewno macie w domu powinien być odpowiedni)
olej do namoczenia dłoni + odrobina do nasmarowania blachy (może być też masło)


1. Do ciepłego mleka (w misce) wrzucamy 30g rozkruszonych drożdży i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże trochę popracowały. 
2. Następnie do drożdży z mlekiem dodajemy 5 łyżek cukru, 2 jajka oraz roztopione 150g masła (lub margaryny), mieszamy do powstania w miarę jednolitego płynu. 
3. Do powstałej mieszaniny dodajemy 2 kubki mąki i mieszamy szybko do powstania jednolitej masy bez grudek.
4. Powoli dodawajemy pozostałe 2 kubki mąki.

Tutaj sugeruję już szybkie wmieszanie mąki do reszty masy i przerzucenie się na mieszanie ciasta ręką. Ciasto i tak trzeba potem zagniatać, a dalsze mieszanie go łyżką nie ma sensu. 

Ciasto będzie się kleić, ale nie poddawajcie się i nie dodawajcie mąki. Jeśli przeszkadza Wam, że wszystko przykleja Wam się do dłoni, wlejcie na dłoń trochę oleju, a wtedy ciasto nie będzie się tak przyklejać. Możecie to robić za każdym razem, gdy ciasto Wam się za bardzo klei. Zwiększenie ilości mąki spowoduje, ze ciasto zrobi się ciężkie, a tego nie chcemy.

Ciasto mieszamy, a następnie zagniatamy do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. 

5. Odkładamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jak zobaczycie, że wychodzi Wam z miski, to będziecie wiedzieć, że już pora na lepienie bułeczek ;)

6. Po wyjęciu z miski możemy ciasto jeszcze trochę pougniatać, po czym dzielimy je na 12 równych części.

7. Z każdej części robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy na placek o średnicy około 8-10cm, na środek dajemy ulubiony dżem. Sklejamy ze sobą brzegi placka i formujemy tak, aby powstała kulka. 

8. Każdą kulkę odkładamy do nasmarowanej wcześniej blachy. Gdy już wszystkie bułeczki będą w blaszce, odstawiamy je jeszcze na około 30 minut aż wypełnią całą formę. Przed włożeniem do piekarnika polewamy przygotowane bułeczki roztopnionym masłem. 

9. Pieczemy w piekarniku dobrze nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 

I tutaj ciekawostka: według oryginalnego przepisu należy je wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 25 minut, a 20 minut to minimum. Moje po tym czasie były baaaardzo spieczone z wierzchu i mocno wypieczone w środku. Wolę jednak trochę delikatniejsze i jaśniejsze z wierzchu. Przy którejś próbie z kolei i obecnym piekarniku wyszło, że optymalny czas to 16 minut pieczenia i 7 minut nagrzewania piekarnika. Radzę po 15 minutach po prostu sprawdzić patyczkiem czy ciasto się już upiekło :)

Bułeczki najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe i posmarowane masłem. Są miękkie, wilgotne, a przykryte długo utrzymują ten stan. Polecam zrobić, jeśli nie chce Wam się szykować śniadania po wstaniu z łóżka, a potem jeszcze do pracy :) 

Jeśli przepis przypadł Wam do gustu i już wsadzacie bułeczki do piekarnika, polubcie stronę również na Facebooku, o tutaj, by na bieżąco dostawać informacje o kolejnych słodkich przepisach! 


bułeczki drożdżowe, bułki drożdżowe, dżem, z dżemem, najlepsze, przepis, najlepszy przepis

bułeczki drożdżowe, bułki drożdżowe, dżem, z dżemem, najlepsze, przepis, najlepszy przepis





Spodobał Ci się wpis? Koniecznie powiedz mi o tym w komentarzu!

  1. Nie lubię słodyczy, ciast z kremami itp. ale za to uwielbiam ciasta drożdżowe i jabłeczniki. Taka bułeczka drożdżowa z dżemem to dla mnie super pomysł na przekąskę. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma w niej też tak dużo cukru, więc można zjeść sporo, a się nie zasłodzić.

      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń

Latest Instagrams

© the busy edit | przyjemniejsza strona życia. Design by FCD.