Zupa z dyni z imbirem i grzankami

wtorek, 19 września 2017

Jesień to moja ulubiona pora roku i kiedy wszyscy czekają na lato, żeby się wygrzewać na słońcu, ja czekam aż to słońce sobie pójdzie grzać, gdzie indziej i będę mogła wbić się w gruby sweter. Z utęsknieniem czekam też na pierwsze dynie, żeby zrobić zupę krem z dyni. 


zupa z dyni, zup z grzankami, zupa z imbirem, dynia, imbir, zupa z dynią


Zupa krem z dyni to pierwsza zupa krem, którą kiedykolwiek jadłam, ale zakochałam się od pierwszego wejrzenia, kiedy zrobiła ją mama. Najlepsze jest to, że ile osób, tyle kombinacji. Staram się zawsze wybierać najprostsze rozwiązania, więc w tej zupie nie ma żadnych skomplikowanych składników, wszystko z polskiego ogródka. No dobra, prawie, bo mamy tu imbir, który nadaje przyjemnego smaczku i rozgrzewa. Jest to zdecydowanie najlepsza zupa krem na przywitanie Was w ciepłym mieszkanku, gdy wrócicie do niego przemoknięci i zmarznięci, marząc jedyni o czymś rozgrzewającym.

PRZEPIS NA ZUPĘ Z DYNI Z GRZANKAMI


dynia  *
marchew
korzeń pietruszki
por (kawałek ok. 8cm lub duża garść pokrojonego)
puszka zielonego groszku
sól
gałka muszkatołowa
2 średniae cebule
korzeń imbiru
odrobina masła 

Marchew, korzeń pietruszki i pora kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad warzywa) i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy dynię i kroimy w kostkę.

Cebulę i imbir drobno pokrójcie (nie bawcie się z tarką, nie jest to potrzebne) i podsmażcie na maśle do zeszklenia i wyczucia wyraźnego zapachu imbiru. Cały czas mieszajcie, żeby nie przypalić jak ja to często mam w zwyczaju :)

Podsmażoną cebulę i imbir razem groszkiem i dynią wrzucamy do reszty warzyw i gotujemy aż zmięknie dynia. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. W tym czasie możecie przygotować grzanki (chyba że jesteście leniwi i już kupiliscie groszek ptysiowy lub przypadkiem posiadacie go w kuchni). Grzanki - pokrojony w kostkę chleb wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Gdy już dynia będzie miękka, miksujemy wszystko blenderem do pełnej gładkości lub pozostawiając nieco niezmiksowanych kawałków. Co kto lubi :) Podajemy z grzankami i posypane natką pietruszki.

*Spytacie o wielkość dyni i proporcje składników do niej. Zadbajcie po prostu, żeby stosunek dyni do reszty warzyw wynosił 3:1. Jeśli spojrzycie na swoją dynię to innych warzyw wrzucajcie ilościowo tyle, ile wynosi 1/3 Waszej dyni. Imbiru możecie dać na oko albo też 1/3, powiedzmy, Waszej dłoni. 

Jeśli skorzystacie z przepisu, dajcie znać, czy smakowało :) Mi smakuje niezmiennie i mogłabym ją jeść codziennie, zwłaszcza tą jesienną porą.

Zapraszam także do polubienia strony bloga na Facebooku ---> KLIK

zupa z dyni, zup z grzankami, zupa z imbirem, dynia, imbir, zupa z dynią

Spodobał Ci się wpis? Koniecznie powiedz mi o tym w komentarzu!

  1. Mniam, mniam chętnie sprawdzę ten przepis 😊 uwielbiam zupy kremy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To "mniam, mniam" mnie rozbroiło :D polecam też zupę krem z brokułów :D

      Usuń
  2. Bardzo lubię zupy kremy. Z chęcią wypróbuję i ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio sie przekonałam do zupy z Dyni ;) A grzanki uwielbiam w sałatkach więc myślę, że i tak samo pokochałabym w zupie ;)
    https://kobiecomania.blogspot.com/2017/09/chusteczki-odswiezajace-od-marion.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanki do sałatki, no przecież! Dzięki za podrzucenie pomysłu :)

      Usuń

Latest Instagrams

© the busy edit | przyjemniejsza strona życia. Design by FCD.